Sagt om 040

Vår story

Alla har en historia, särskilt när man funnits ett tag. 040 har funnits sedan 2006 - och vi har hunnit med en hel del sedan dess. Här bjuder vi på några nedslag i vår historia som är full med härliga människor och varumärken som vi jobbat med - inte minst vårt eget.

040 Internet AB startades som bolag 2006. Två av oss hade kommit tillbaka till Malmö från flera år i Stockholm och hade ett virtuellt projektledarbolag som hette Brand Internet och tre jobbade ihop i mindre företag under ett kollektiv som kallades Nollfyranoll. Efter att ha jobbat ihop ett tag och skickat ett antal fakturor mellan bolagen bestämde vi oss för att gå ihop och 040 Internet AB, first edition startades.

Vi har alltid gillat webb, men det var annorlunda förr

Redan från början sysslade vi med webb och webbutveckling och vi satt på Tegelgårdsgatan i Malmö. Under flera år var vi något av ett livsstilsbolag där alla delägare var aktiva i bolaget. Vi jobbade med kunder som Gleerups, Malmö Dramatiska Teater (där vår systerbolag Odd Hill nu jobbar med Malmö Stadsteater som de heter idag), Pastejköket, Polarbröd, Reimersholms, Sydsvenskan och Qlucore (som vi fortfarande jobbar med, nästan 15 år senare). Vi samarbetade med många kommunikationsbyråer, bland andra Bates, Eight, Glenn, Gregory, KAN och The Fan Club.

gammal 040 logga
Förr i tiden arbetade vi i helt andra dimensioner.

Under några år roade vi oss del med att utveckla väldigt coola saker i flash (googla det om du är äldre än 35 år) bl a kampanjer och spel. Det var ett strålande sätt att få saker på webben att se exakt likadana ut i alla olika upplösningar och webbläsare.

Vi hade också inte bara ett, utan TVÅ egenutvecklade CMS (content management system) - ett i .net och ett i php - och det sistnämnda kunde vi också koppla till en frontend i flash. Alla webbyråer på 00-talet hade egna CMS eftersom det inte fanns lika bra utbud och alternativ på marknaden då som det finns idag. Fast vi upptäckte snabbt fördelarna med CMS som Drupal.

 

skärmdump från 2011 sajt
En av våra egna webbsajter från 2011. Eller var det 2012?

 

2008 flyttade vi till större och bättre lokaler på Gustav Adolfstorg 51 i Malmö där vi sedan huserade och kände oss hemma i många år. En av oss byggde till och med om köket själv en sommar, och vår kompis som är kock och driver en av Sveriges största receptsajter flyttade in med oss. Det var strålande - han behövde någonstans att provlaga nya goda rätter, och vi fick vara de som provsmakade.

Vi jobbade med fler byråer som exempelvis GOSS, McCann, Navigator, Odd One Out, Scandvision, Scandinavian Retail Center och Åkestam Holst - byråer i Malmö, Göteborg och Stockholm för kunder som Fojab, Kalles Kaviar, ROI Rekrytering, Thule och Önos men också egna kunder som Polarbröd, Hitta Hem och Beijer Tech koncernen (som vi fortfarande jobbar med).

 

äldre startsida för 040
Vi är fortfarande riktigt, riktigt glada för webb.

 

Vi utvecklade inte bara webb utan även bolaget

I september 2010 blev vi AA-rankade av Soliditet, vilket innebar att vi hade den högsta kreditvärdigheten man kan ha som bolag - med deras ord var vi "ett väletablerat och välskött företag, med andra ord en pålitlig affärspartner". Det visste vi väl. Och våra kunder också.

2012 omvandlade vi det ursprungliga bolaget till ett holdingbolag då vi tog in en ny partner så dagens bolag har startdatum det året. Vi hade fördelen att jobba med nya kunder som Atria Foodservice, Bilpriser, Carl F, Flatfrog, Kockens, IM (som vårt systerbolag OAWA nu jobbar med), Starweb och Copenhagen Consensus Center (där vi i början av 2023 tagit fram en ny webb efter 10 år med den första versionen).

 

äldre startsida för 040
Vi gick igenom en goth-fas... Moody.

 

2014 blev vi utvalda av ALMI att vara med i deras program TUFF (Tillväxt för Unga Framgångsrika Företag) och ville gärna växa lite (men inte för mycket). Det är dock svårt att växa organiskt på ett bra sätt med få personer och vi kände att det var dags att ta nästa kliv.

Medan vi funderade på detta jobbade vi på med våra fantastiska kunder som exempelvis Green Furniture Concept, Kraftringen, Lunds Domkyrka (vi jobbar fortfarande med Lunds Stift i ett annat spännande projekt efter att Domkyrkans sajt flyttade in i Svenska kyrkans webblösning), Minc, Unisport (som vi fortfarande jobbar med), Triangeln och Täby Park (där sajten förändras efterhand om stadsdelen förändras och växer fram).

ödla äter 040
Nom nom nom. 

Tillsammans kan vi både erbjuda mer och ha roligare 

2016 inledde vi spännande diskussioner med kollegorna på Odd Hill som vi både samarbetat med i flera projekt och även haft gemensamma utvecklingsdagar med. Sjöbergska Huset bildades som ett moderbolag och 040 blev ett dotterbolag till bolaget och systerbolag med Odd Hill. Vi lämnade vårt kontor på Gustav Adolfstorg och flyttade till kollegorna på Humlegatan 4.

alla loggor på sjöbergska
Som en del av Sjöbergska familjen så rundade vi till oss.

2018 fick vi sällskap av ytterligare ett systerbolag, OAWA som sedan dess gått från att vara ett mindre bolag på tre personer till nio -  fler kompetenta och trevliga kollegor att hänga med.

2023 fick vi ännu fler kollegor då Plan V flyttade in här med all sin kunskap och erfarenhet om varumärkesstrategier, och ett par månader senare blev en del av Konovalenko under det senare namnet.

Vi har hittills samarbetat i flera projekt med våra kollegor från systerbolagen och tillsammans hjälpt våra kunder att växa, exempelvis  Bruks SiwertellGutfeeling Labs, MER  och Region Skåne.

Det är människorna som gör det

Vi har anställt flera personer i olika omgångar som alla har tillfört sitt till vårt bolag och vår utveckling och inte minst till våra kunder. Men det blir också så att människor flyttar på sig, ibland blir det så när man vill prova nya saker eller livets vägar bär långt bort. Det är roligt hur livet kan hänga ihop och cirklarna kan mötas ibland - ett par av oss jobbar idag tillsammans med lite andra saker på ett större bolag, någon jobbar hos en av våra kunder, en annan jobbade vi med när han jobbade hos en av våra kunder men är numera en av oss flera år senare och en var samarbetspartner till oss för sådär drygt tio år sedan.

Flera av oss ses fortfarande då och då för en trevlig kväll på gamla kvarterskrogen på torget för att förhöra oss om hur alla har det nuförtiden och återuppliva gamla minnen.

svarta siluetter av personer på 040

Stort tack till våra kunder och samarbetspartners genom åren!

Vi blir alldeles nostalgiska av den här storyn, och är så glada och tacksamma för alla roliga projekt vi fått förmånen att göra tillsammans med våra kunder och samarbetspartners genom åren -  alla är inte nämnda här, men vi minns vartenda ett.

Botanisera bland våra projekt

Upptäck våra ögonblick, på Instagram