Vad är meta description och är det bra för SEO:n?
En meta description, eller metabeskrivning på svenska, är den lilla sammanfattningstext som visas till dina sidor i sökresultatet hos en sökmotor. Den syns alltså inte på sidan i sig själv såvida den inte hämtas från sidans första textrader - vilket ofta är en dålig idé - vi ska förklara varför.
Man kan se meta description som en första ingress till en sida vars uppgift är att vara tillräckligt intressant och relevant för att användaren ska klicka på länken till sidan från sökmotorernas SERP. SERP betyder Search Engine Result Page, det vill säga själva sidan som visar upp det sökresultat som returneras när man gör en sökning. Och vi vet ju alla att det inte bara handlar om att hamna högt upp på en sökresultatsida, det handlar ju om att användarna faktiskt klickar in sig på ett sökresultat också. Och det, det är meta description textens egentliga jobb.
Hur lång ska en meta description vara?
Rent teoretiskt kan man ha hur långa meta descriptions som helst, men sökmotorerna visar inte ut dem, så det är bättre att hålla sig till vissa begränsningar. Meta descriptions bör vara max 156 tecken långa i skrivande stund (februari 2021). Om beskrivningen är längre än 156 tecken (eller 920 pixlar) så ”klipper” sökmotorerna av den och visar endast de tecken som ryms inom 156 tecken-gränsen. Runt 120-140 tecken (inklusive mellanslag) sägs vara optimalt då det är vad som visas i sökmotorernas SERP. Begränsning och vad som är optimal kan dock ändras så det gäller att hålla sig uppdaterad om vad som gäller för bästa resultat. (I slutet av 2017 var det 290 tecken som gällde och det är ju stor skillnad mot 156).
Vad ska man mer tänka på när man skriver en meta description?
Förutom längden och antal tecken finns det en del saker man bör tänka på, och här har vi samlat några av experternas bästa tips:
- Skriv texten kort, koncis, unik och säljande (vi vet, lättare sagt än gjort på 150 tecken).
- Tänk igenom så att sidans titel (title), meta description och sidans innehåll fungerar ihop i det flöde som användaren kommer att se det. Om det känns logiskt och bra så är det troligen logiskt även för sökmotorerna.
- Unika meta descriptions till varje sida.
- Det är bättre att inte ha meta descriptions alls än att ha identiska texter för flera olika sidor (duplicate meta-description).
- Det är bra om det relevanta sökordet förekommer tidigt i beskrivningen, gärna som ett av de första tre orden.
- Om ert sökord består av flera ord kan man använda tecken som punkt, komma, kolon, semikolon eller bindestreck mellan dem för att göra det lättare att läsa. Eller så klart lägga till korta så ord, t ex "Webbyrå i Malmö" istället för "Webbyrå Malmö".
- Undvik tecken som kan ställa till med problem, till exempel plus- och minustecken (+ -), och-tecken (&), vertikalstreck (|) och understreck (_).
- Många anser att det bör finnas med tydliga uppmaningar till handling, call-to-actions, men vi håller inte riktigt med om det. Ibland kan det vara bra, men man kanske bara letar efter vis information och vill veta om resultatet och länken innehållet det man vill veta. Att lägga till "Klicka här för att läsa mer om..." i texten som ska vara ganska kort känns lite onödigt.
- Många rekommenderar också att ange sina USP:ar (unique selling points) som till exempel gratis frakt, bäst i test, snabb support eller vad det nu kan vara. Vi tycker att det beror på vad sidan handlar om och hur de egna målen och målgrupperna ser ut.
Det är också viktigt att påpeka att det inte finns några garantier för att en sökmotor väljer att visa den meta description man lagt in, så även om man skrivit en så syns den inte alltid. Om det händer bör man ofta optimera den (om det inte är tekniska problem som ligger bakom vill säga). Det kan ta tid innan sajten indexeras, så ett tips är att se till att den indexeras om (för Google kan man begära en ny indexering genom Google Search Console).
Måste man ha unika och manuellt inlagda meta descriptions för alla sidor på en webbsajt?
Svaret är såklart att ja, det bör man egentligen, men om man har väldigt många sidor kan det vara ett jättejobb. Ofta räcker det med att man jobbar med ett antal utvalda sidor som är prioriterade och optimerade för de viktigaste sökorden men vill bli hittad på.
De flesta CMS idag har bra moduler och plugins för att enkelt kunna hantera meta descriptions (t ex Yoast för WordPress och Meta Tags för Drupal), och om man inte skriver in dem manuellt för varje sida ser den till att välja t ex de första raderna text på sidan, eller en summarytext som kanske används någon annanstans. Det kan din webbyrå hjälpa dig med att ställa in om det behövs.
<meta name=”description” content=“din meta description text“>
Om en sida inte alls har en meta description försöker sökmotorerna och även plattformar som Facebook att kompensera för det. Ofta tar de första stycket på sidan men ibland kan de ta delar av menyn eller kontaktuppgifter från sajtens ramverk. Och det lär ju inte göra att sidan får besökare.
Vilken betydelse har meta descriptions för rankingen i ett sökresultat?
Egentligen inte, eftersom till exempel Google själv sagt att meta descriptions inte påverkar placeringen i den organiska SEO:n. Men en bra meta description gör ju att användarna som sökt klickar på länken, och en hög CTR (Click Through Rate) är något som sökalgoritmerna sägs bry sig om allt mer.
Och värt att upprepa - en bra placering på resultatsidan betyder ju inte så mycket om användarna inte klickar sig vidare.
Sökorden är en viktig del av meta descriptions, och det lönar sig (och underlättar rejält) ha gjort sin hemläxa med en riktigt bra sökordsanalys att utgå från. Vi på 040 har bra koll på det tekniska, hur man skapar meta description och varför - men en sökordsanalys faller mer inom expertisområdet hos vår systerbyrå OAWA.
© 040 2024
Relaterade artiklar:
Hur får man bra SEO?
Hur blir man nummer ett på resultatlistan för ett visst sökord? Kan man ens bli det? Vad är teknisk SEO och vad kan man göra själv?
Ska man använda Google Analytics eller Google Tag Manager?
Är Google Tag Manager samma sak som Google Analytics? Vilken ska man använda? Vad är Google Search Console?