Vad är ett publiceringsverktyg?
Publiceringsverktyg eller innehållshanteringssystem är svenska ord för CMS (Content Management System). Oftast menar man ett webbaserat CMS när man talar om CMS. Det är ett innehållshanteringssystem som används för att hantera innehållet på en webbplats och där det inte krävs något annat verktyg än en webbläsare.
Generellt skiljer CMS på innehåll och design som gör att allt ser ut och presenteras på ett bra sätt, och man behöver som användare inte ha några tekniska kunskaper för att uppdatera och lägga till innehåll.
CMS kan delas in i öppna (open source) och kommersiella CMS som såklart har respektive både för-och nackdelar. Kommersiella CMS har ofta både startkostnader och olika löpande årsavgifter (beroende på användare, funktioner ett), men har också ofta stor supportstöd och drift. Det finns ofta massor av funktioner att lägga till, men att göra helt egna unika anpassningar kan bli dyrt och ta många konsulttimmar, och det kan ibland vara svårt att byta leverantör om man skulle behöva det. Öppna CMS är kostnadsfria och används oftare för egna, unika lösningar.
Beroende på CMS och hur man utvecklar och dokumenterar finns det ofta många utvecklare och leverantörer att välja på om man vill byta. (Det är viktigt att tänka på att kostnadsfritt inte betyder att det inte krävs både utvecklingstid, driftkostnad och kostnad för att uppdatera och underhålla systemet. )
Vilket CMS ska man välja?
Det här är en fråga vi ganska ofta får, och ibland är det tvärtom. Ibland vill man göra sitt val av teknisk plattform innan vi har definierat vad som ska göras. Vi vill utgå från behoven, både på kort och på lång sikt - det senare glömmer man ofta bort att tänka på redan från början, men om man vill leva med sin webblösning några år framåt är det en väldigt viktig punkt att ha med, innan vi väljer teknisk lösning.
Här är några exempel på saker som är viktiga att tänka på inför valet:
- Hur länge räknar ni med att sajten ska leva?
- Vilken sorts innehåll ska här finnas och hur ska det hanteras?
- Behövs det flera olika språkversioner? Idag, inom en snar framtid eller långt fram?
- Behövs stöd för flera olika användare och inloggningar? Kanske till och med ett extranet för kunder eller återförsäljare?
- Behövs möjlighet till mer avancerad bildhantering och möjligheter för att anpassa bilder och media?
- Behövs kopplingar till externa system för att hämta extern data eller samla in och skicka vidare data från sajten till andra system?
- Behövs höga krav på säkerhet?
- Ska sajten uppfylla kraven för tillgänglighet?
- Är sökmotoroptimering viktig?
- Behövs stöd för versionshantering av innehåll?
Spelar CMS:et roll för tillgänglighetsanpassning?
Informationen på en webbsajt hämtas från webbservern och består dels av själva innehållet i form av text och bild etc, men också av kod som berättar för webbläsaren hur innehållet ska se ut och fungera. Lite förenklat kan man säga att tekniken utgår från två delar, dels genererar CMS:et i sig kod, och dels den kod som utvecklaren till webbplatsen har skapat till denna.
En utvecklare har olika möjligheter att påverka funktioner och kod som genereras så det är viktigt att systemet genererar kod som är tillgänglig, och man måste som utvecklare också ha rätt kunskaper för att se till att en webbsajt blir tillgänglig.
Vissa publiceringsystem är bättre än andra på att hjälpa till så att koden som skickas till webbläsaren ska kunna tolkas på rätt sätt (dvs tillgängligt). Både Drupal och WordPress räknas som bra val när tillgängligheten är viktig.
Kan alla webbyråer utveckla i alla CMS?
CMS:en idag är komplexa och stora och kräver en del kunskap och erfarenhet för att kunna jobba med på ett effektivt sätt, så vi skulle vilja säga att man inte SKA utveckla i alla plattformar och tekniker. Ofta väljer man därför ett eller flera spår och ser till att bli riktigt bra på dessa.
Vi på 040 har valt att specialisera oss på tre huvudsakliga typer av tekniska lösningar: Drupal, WordPress och skräddarsydda lösningar baserat på lättviktiga ramverk som exempelvis Laravel. Beroende på vad man vill göra och vad webblösningen ska omfatta kan det ena eller andra (eller tredje) spåret vara att föredra.
Lite bonus-saker
För dig som vill veta ännu mer om olika CMS har Gartner tidigare bjudit på en bra översikt, men menar att kundernas behov har förändrats från Web Content Managment (WCM) till det bredare Digital Experience Platforms (DXP). Och det har de ju rätt i.
Om du inte vill registrera dig för att hämta rapporten visar CMS-Connected översikten här.
© 040 2023
Relaterade artiklar:
För och nackdelar med Drupal och WordPress
Både Drupal och WordPress är kompetenta publiceringsverktyg, och båda är open source och PHP. Vilket som är bäst beror på vilka behov man har, både på kort och lång sikt.
Vad behöver jag veta om WordPress?
Du har med all säkerhet besökt ett stort antal WordPress sajter. Du kanske funderar på att skaffa en sajt i just WordPress. Stämmer det att det är gratis och att man kan vara igång med ett knapptryck? Det är både sant och inte sant och vi ska berätta varför.
Låt oss presentera Drupal
Kan tusentals utvecklare världen över ha fel? Är Drupal ett väldigt kompetent CMS med öppen källkod och stora möjligheter? Eller är det superkomplext med en hög inlärningskurva och svårt att jobba i? Tillåt oss att presentera dig för Drupal.
Språkversioner och översättningar
Vad krävs för att lägga till språkversioner av en sajt? Vad måste man tänka på? Tekniskt är det förhållandevis enkelt att lägga till språkversioner från början, men kan bli lite krångligare i efterhand. Vi berättar vad man bör fundera igenom.