En introduktion till WordPress
Du har med all säkerhet besökt ett stort antal WordPress-sajter. Du kanske till och med har en WordPress-sajt eller funderar på att skaffa en sajt i just WordPress. Kanske har du hört att det är både gratis och enkelt, i princip bara ett knapptryck och så har du en färdig sajt. Det är både sant och inte sant och vi ska berätta varför.
Vad är WordPress?
WordPress är ett av världens mest populära publiceringsverktyg (CMS). WordPress lanserades från början som en bloggplattform 2003, men har utvecklats från ett bloggsystem till ett fullvärdigt innehållssystem för att kunna hantera stora webbplatser.
För att ge en bild av hur utbrett WordPress är sägs ca 34% av sajterna på internet vara WordPress-sajter, och de har idag drygt 60% av marknadsandelarna för CMS enligt W3techs.
WordPress är gratis så till vida att det är ett så kallat öppet CMS, utvecklat i öppen källkod (open source). WordPress distribueras under GPLv2 (GNU General public-licens) vilket innebär att man får full tillgång till källkoden och får rätt att ändra och anpassa koden som man vill. WordPress är helt kostnadsfritt att ladda ner, och det finns ett stort community som designar teman och tillägg till plattformen.
Men innan vi går in mer på teman och tillägg (plugins) måste vi reda ut de två huvudalternativen för en WordPress sajt.
WordPress.com hostad sida
Många som bara vill ha en egen blogg och vara igång snabbt väljer att starta sin blogg inom WordPress universum så att säga. Här kan man gratis skapa ett konto och direkt skapa sin blogg eller sajt. Det är väldigt enkelt och du kan alltid börja med att testa gratisversionen. Men om du vill ha din egen domän (och inte mittnamn.wordpress.com) och om du inte vill ha några annonser får du betala en månadskostnad. Allt från modesta 30 SEK/månad för en egen domän till 450 SEK/månad för en nätbutik.
En egen WordPress-installation
Här blir det lite svårare men mycket flexiblare. Du behöver en egen domän, ett konto hos ett webbhotell och en installation av WordPress. En domän kan du enkelt själv registrera och köpa hos en domänregistrator. (Vi kanske skriver en sida om domäner så småningom men tills dess kan du börja med att läsa mer hos Internetstiftelsen om hur du ska göra för att registrera en .se domän).
Ett webbhotell erbjuder dig olika sätt att lägga upp sajten på en webbserver dit du ska koppla din domän så att sajten kan nås. En tips är att kolla med webbhotellet så att du kan drifta just en WordPress sajt på kontot innan du sätter igång (eller helst innan du bokar ett konto).
Publiceringsverktyget WordPress laddar du ner på wordpress.org. För att göra en egen WordPress-installation finns det massor med guider och tips på nätet och många webbhotell erbjuder one-click-installer för WordPress då kan du ordna domän, webbkonto och en WordPressinstallation med ett enda klick. Därav namnet.
Teman
När du väl har installerat WordPress, loggar du in som administratör och där kan du enkelt installera ett grafiskt tema för sajten. Det finns tiotusentals teman (gratis eller till en kostnad) att antingen hitta direkt via sökmotorn från WordPress administrationssida eller som man kan ladda ner från olika sajter.
Eftersom det finns så många teman att välja på och varje tema innebär sina möjligheter och begränsningar är det värt att vara noggrann och omsorgsfull i valet. Om du vill lägga till eller ta bort saker i ett tema är det inte alltid så enkelt. det är heller inte alltid så enkelt att byta tema på en sajt som redan är full med innehåll och har byggt upp en SEO närvaro.
Man kan också koda ett eget tema från grunden. Fördelen med detta är att du får det exakt som du vill ha det, här finns bara de funktioner och mallar du behöver och det blir enklare att vidareutveckla eller ändra saker på sajten framöver, samt att den blir enklare att hålla uppdaterad.
Plugins
Det finns också mängder av plugins till WordPress. Plugins är tilläggsfunktioner som man kan ladda ner och använda på sin webbsajt. Det finns plugins för det mesta, bland de vanligaste är Contact Form 7 för kontaktformulär och Yoast för SEO. Vissa plugin är gratis och andra kanske kostar i mer avancerade utföranden. Vissa är enkla att installera och andra kanske kräver lite anpassning.
Vad är WooCommerce?
Detta är ett helt kapitel för sig. WooCommerce är en e-handelslösning för WordPress och är ett projekt som drivs av företaget Automattic. WooCommerce är idag en av de mest använda e-handelslösningarna för små och mellanstora e-handlare i världen.
WooCommerce har precis som WordPress öppen källkod där man har full frihet att ändra och där all dokumentation finns att hitta på nätet. Det finns många som har kunskapen om det och man kan därför lätt få hjälp eller byta leverantör när man behöver.
WooCommerce är enkelt att installera som ett tillägg till en WordPress installation, och även för WooCommerce finns många färdiga teman att välja mellan. Det är enkelt att få grunden för en e-handel på plats - det svåra är alla inställningar som måste göras rätt, allt från betalningsalternativ, fraktleverantörer, fraktkostnader, fraktklasser, skatter och zoner (kanske till och med för olika marknader). Och då har vi hela biten med produktpresentation och orderhantering kvar. Det är kort sagt ett helt kapitel för sig, och vi tänker inte gå närmare in på det här.
Vilket underhåll behöver en WordPress sajt?
Alla tekniska lösningar kräver uppdatering och underhåll för att fungera. WordPress släpper säkerhetsuppdateringar med jämna mellanrum, ibland större uppdateringar med större förändringar från bakomliggande version - och ibland snabba fixar på grund av upptäckta säkerhetsrisker.
Man kan ställa in så att WordPress uppdateras automatiskt, men ibland kan det bli helt galet. Det är inte alltid de plugins eller annat man har på sin sajt är helt framåtkompatibelt. Om man har en sajt som är viktig, och där man vill vara säker på att det inte blir fel, rekommenderar vi att köra de större uppdateringarna som behövs samt alla aktiva plugin på en utvecklingsserver (en kopia av live-sajten) först och testa igenom allt här innan man gör samma sak live. Vi rekommenderar också att kontinuerligt gå igenom sajten och alla plugins för att se till att de fungerar som tänkt och att även de är uppdaterade. Ibland kan man behöva avinstallera inaktuella plugins och ersätta dem med andra och nyare.
Så vilka alternativ ska man välja?
WordPress är ett väldigt kompetent och stort verktyg och passar bra till många olika projekt, men det finns också många olika sätt och nivåer som innebär helt olika saker.
Avslutningsvis vill vi knyta an till inledningen i den här texten - man kan absolut sätta upp sin egen sajt i WordPress alldeles gratis på "fem minuter och ett knapptryck". Men man måste veta att de val man gör är val man kommer att få leva med under sajtens livslängd. Det kan också bli så att man genom att ha valt ett färdigt tema satt sig i en sits där sajtens funktioner och utvisning går sönder vid en kommande uppdatering, eller att man själv måste lägga väldigt mycket tid på att hålla den igång och jobba med sajten. Lägg till huvudvärken och frustrationen, samt det faktum att du kanske sitter där med en sajt som inte fungerar och/eller inte gör det jobb den ska göra.
Ibland behöver man en snabb och enkel sajt och då kan en färdig WordPress-sajt vara ett bra alternativ att sätta upp själv. Det kan också vara ett test att testa sig fram och ta reda på mer om sina målgrupper, besökare och behov innan man utvecklar en egen, unik webbsajt.
Men om din webbsajt är viktig för ditt företag eller din verksamhet och du vill ge ett bra och professionellt intryck samt ha en sajt som är enkel att jobba med och vidareutveckla och som du kan lita på bör du absolut investera i utvecklingen av en egen sajt i ett eget, unikt tema.
© 040 2024
Relaterade artiklar:
Vad är ett publiceringsverktyg (CMS)?
De allra flesta vill kunna hantera innehållet på sin egen sajt, och gärna så enkelt som möjligt. Då behövs ett system för det, men hur funkar det och vilka finns det?
För och nackdelar med Drupal och WordPress
Både Drupal och WordPress är kompetenta publiceringsverktyg, och båda är open source och PHP. Vilket som är bäst beror på vilka behov man har, både på kort och lång sikt.
Hur och när ska man uppdatera sin WordPress sajt?
Det finns många anledningar till att hålla sin WordPress sajt uppdaterad - främst av säkerhetsskäl, men också för förbättrad prestanda, bättre funktionalitet och fix av buggar. Allt för en stabilare plattform och mindre risk för att något går fel. Det finns olika sätt för hur man uppdaterar WordPress, och hur ofta detta bör göras beror på de uppdateringar som kommer.