För och nackdelar med Drupal jämfört med WordPress
Här ska vi försöka visa på de stora linjerna för CMS:en WordPress och Drupal och berättar såklart gärna mer för den som vill.
Både Drupal och WordPress är kompetenta Content Management System, och båda är open source och PHP - och det finns givetvis för- och nackdelar med båda.
Lite bra-att-veta om WordPress
WordPress är idag världens mest populära innehållshanteringssystem. WordPress lanserades från början som en bloggplattform 2003, och har idag drygt 60% av marknadsandelarna för CMS enligt W3techs. Ca 35% av internet består av WordPressajter, vilket uppskattas vara ca 455 000 000 sajter. Det är många.
WordPress är ett stort verktyg med många möjligheter, men vi listar en sammanfattning av vad de flesta av våra kunder behöver tänka på inför ett val. Vissa punkter kan faktiskt också vara både en för- och en nackdel beroende på vad man vill göra.
Möjligheter
- WordPress upplevs oftast som enkelt att lära sig använda och användarvänligt (särskilt för helt nya administratörer). Det finns också bra hjälp och stöd att få av andra online.
- Som administratör kan man med editorn Gutenberg bygga upp sitt innehåll flexibelt med olika block
- Det finns ett väldigt stort antal teman och plugins som utvecklas av massor av utvecklare världen över vilket gör det enkelt att lägga till och ändra (förutsatt att man vill ha precis det som finns att tillgå, så fort man vill ändra eller specialanpassa något krävs det mer).
- Det finns väldigt många utvecklare och byråer som jobbar med WordPress och det är förhållandevis enkelt att hitta en leverantör eller samarbetspart.
- Möjlighet till sajt, blogg och webbshop (genom Woo Commerce) i samma verktyg på samma plats.
- WordPress är känt för att ha SEO inbyggd i plattformen och genererar till exempel automatiskt titeltaggar och metabeskrivningar. Här finns också särskilda SEO plugins.
- WordPress kan hållas uppdaterat automatiskt.
Begränsningar
- Det faktum att det finns ett stort antal tillägg som är utvecklade av tredjeparter kan ställa till det över tid. De går inte alltid att anpassa som man skulle vilja, de kan sluta uppdateras och fungera, och framförallt kan de innebära en säkerhetsrisk.
- Det är inte alltid det blir perfekt visuellt med de flexibla blockmöjligheterna
- Det finns inget flerspråksstöd i WordPress kärna så här måste man hitta rätt i djungeln av plugins av tredjepart.
- De automatiska uppdateringarna kan ge oönskade konsekvenser, så det gäller att ha koll själv och kunna backa om det behövs.
Ofta sägs det också att WordPress är billigare att utveckla, men det är inte hela sanningen. Om man hittar ett färdigt tema och färdiga lösningar som man känner sig bekväm med kan det vara sant, men om man vill ha ett eget, unikt tema och en hållbar sajt framöver krävs det utveckling här också.
Lite bra-att-veta om Drupal
Drupal har funnits ännu längre än WordPress, men har inte lika stor marknadsandel. Drupal lanserades ursprungligen 2000, och har en andel av innehållshanteringssystem-marknaden på ca 3%. Fast Drupal används oftare till mer avancerade sajter vilket man får ha i bakhuvudet.
Möjligheter
- I Drupal går det att skapa teman för administrativa gränssnittet även för redaktörer så att det kan anpassas efter behoven. Det gör att det kan vara minst lika enkelt som i WordPress (om inte enklare) att hantera innehåll även för en novis.
- Drupal erbjuder anpassade innehållstyper och visningar som kan sägas vara lite mer flexibla än WordPress dito.
- Många funktioner som måste skräddarsys i andra system finns färdigt till Drupal (till exempel händelsebaserade regler eller att importera och exportera data mot andra system). Samtidigt går det också att utveckla helt egna moduler och funktioner med Drupal.
- Drupal har ett inbyggt system för roller och individuella behörigheter vilket kan vara väldigt smidigt.
- Här finns bra stöd för flerspråkiga webbplatser och det finns inga begränsningar av vilka eller hur många språk en webbplats kan ha. Dessutom finns färdiga översättningar av användargränssnittet på hundratals språk.
- Smidiga taxonomier för hantering av massor av data – mycket lämpligt för hantering av mycket innehåll där man till exempel behöver urval och filtrering.
- Optimerad för att ge bra sökresultat med inbyggda funktioner för att innehållet på hemsidan ska komma till sin rätt i Googles sökalgoritmer.
- Det finns dokumentation och ett stort och bra community att ta hjälp av vid behov.
- Hög prestanda och hastighet på grund av det inbyggda cachesystemet.
Begränsningar
- Det är inte så enkelt för användare utan kunskaper att lägga till moduler och nya funktioner.
- Kärnan i det flexibla systemet kan ibland tyckas vara liten, den innehåller bara de viktigaste sakerna som låter CMS fungera och resten får man själv se till att lägga till.
- Det hårda cachesystemet kan ibland upplevas för hårt.
- Det finns inte lika många leverantörer som utvecklar i Drupal som i t ex WordPress.
- Community, guider och hjälp är inte lika många och lika enkla som för WordPress.
Men om vi jämför då?
Drupal är definitivt det mest kompetenta CMS:et av dessa båda, och är också både mer stabilt och mindre sårbart (främst beroende på att WordPress är så starkt beroende av tillägg från tredje part). WordPress är ändå ofta det enklaste CMS:et för många användare som har större kontroll och möjligheter själv.
Om du vet med dig att du nu eller framöver kommer att vilja ha flera språk, flera olika användarroller med olika behörigheter, göra kopplingar till andra externa system (nu pratar vi inte om en widget från något socialt media eller en inbäddad film från en filmplattform utan mer avancerade saker) så rekommenderar vi Drupal.
Om du vill ha en innehållssajt med artiklar och olika sidor där du själv delvis ska kunna laborera med olika tillägg och utseenden så är WordPress ett bra val.
Om du vill något helt annat - som kanske i första hand är en affärsstöttande tjänst mer än en innehållssajt kan en helt specialanpassad lösning vara det bästa.
© 040 2024
Relaterade artiklar:
Vad är ett publiceringsverktyg (CMS)?
De allra flesta vill kunna hantera innehållet på sin egen sajt, och gärna så enkelt som möjligt. Då behövs ett system för det, men hur funkar det och vilka finns det?
Vad behöver jag veta om WordPress?
Du har med all säkerhet besökt ett stort antal WordPress sajter. Du kanske funderar på att skaffa en sajt i just WordPress. Stämmer det att det är gratis och att man kan vara igång med ett knapptryck? Det är både sant och inte sant och vi ska berätta varför.
Låt oss presentera Drupal
Kan tusentals utvecklare världen över ha fel? Är Drupal ett väldigt kompetent CMS med öppen källkod och stora möjligheter? Eller är det superkomplext med en hög inlärningskurva och svårt att jobba i? Tillåt oss att presentera dig för Drupal.