Att tänka på när det gäller webbhotell och drift
Ett bra webbhotell är guld värt, och det kan vara bra att välja ett webbhotell som tar stort ansvar, har bra support och håller sina servrar och program uppdaterade.
Det kostar såklart lite mer än de billigaste alternativen på marknaden, men är absolut värt det i det långa loppet. (Jämför med vad en timmes felsökning för en utvecklare kostar, eller den interna tiden för att slita sitt hår och hålla koll på allt.)
Om vi ska generalisera lite (och det tillåter vi oss eftersom detta är vår egen sajt med våra tankar och rekommendationer) kan man välja att lägga sin sajt på ett av två olika typer av ställen; VPS eller Shared.
Vad är VPS?
VPS står för Virtual Private Server och är i princip en egen del av en fysisk server som man kan använda som en helt fristående server. Kunderna delar med andra ord på den fysiska serverns resurser, men är inte ihopkopplade på något sätt. Alla kunder är helt avskiljda från varandra och har sitt eget operativsystem med alla dess olika inställningar och applikationer.
Detta är kanon eftersom man då får bättre prestanda, bättre upptid, bättre säkerhet och om man behöver göra något avancerat i framtiden så har man kontroll över mjukvaran. Säg att man vill ha en avancerad sökmotor i framtiden, eller ett ännu mer avancerat bildmanipuleringsverktyg - då kan man installera det utan krångligheter.
VPS:er finns i två varianter: managed och icke-managed. Det man ofta betalar för hos leverantörerna är managed-biten, som innebär att de tar hand om och håller all mjukvara (apache/nginx, php, mysql, ubuntu) uppdaterad. De hjälper även till att hålla koll så att det finns backup, och om sajten går ner så löser de det direkt. De ser till och med till att eventuella tredjeparter (domäner etc) gör det de ska om man ber dem om det.
Om man inte vill ha managed så kostar det mindre. Men då måste man själv ta hand om och uppdatera servern, vilket kräver sysadminkunskap. Detta brukar man i sådana fall få anställa en person för att ta hand om, och denna person får i sådana fall rekommendera leverantör för det. Vi har sysadminkunskap hos oss, men vi tar oss inte an det åt våra kunder eftersom vi då hade behövt teckna långa avtal med ganska höga månatliga summor. Ett bra webbhotell har system och processer på plats vilket gör att de kan göra bättre sysadminjobb för lägre priser, så det är bättre att använda dem.
Vad är shared hosting då?
Shared hosting innebär att man som webbhotellkund delar en server med flera andra kunder vilket är det billigaste och enklaste sättet att publicera en webbsaj. Här finns en massa olika sajter med olika ägare i en delad miljö på samma maskin. Det är därför detta är billigare.
Nackdelen är att om någon annan gör något dåligt för maskinen så råkar alla ut för det. Säg att någon har en dåligt byggd sajt som gör att maskinen går långsamt - då är alla sajter här långsamma. Eller om någon har ett säkerhetshål som infekterar maskinen - då kan alla sajerna här också bli hackade. Om man behöver bygga något avancerat på sin sajt i framtiden som kräver en specifik serverkonfiguration så är det inte säkert att det går.
Man behöver också begränsa vad sajten klarar av - oftast kan man till exempel inte ladda upp filer som är större än 2 MB, och är servern riktigt trött kan den kanske inte beskära vissa bilder. Allt detta beror på webbhotellet, inte sajten.
Att tänka på oavsett vilket alternativ man väljer
Oavsett om man som kund väljer en VPS eller shared hosting för sin webbsajt måste leverantören klara vissa krav för att drifta er webbsajt på ett bra sätt. Notera att vi här endast pratar om den typen av sajter vi bygger i de tekniker vi valt att jobba med, och inte alla webbsajter där kraven och förutsättningarna är andra. De måste ha nya versioner av PHP, MySQL, server (Nginx eller Apache) och operativsystem (ofta Ubuntu) installerade samt hålla dessa uppdaterade. De måste tillåta att man loggar in via SSH för att kunna använda vissa verktyg som sajten behöver (WP CLI för WordPress, Drush för Drupal, Artisan för Laravel och git och composer för alla dessa projekt). Utan detta blir det väldigt osäkert och svårt att göra säkerhetsuppdateringar och andra förändringar på en sajt.
Vad och vem ska man välja?
Vi rekommenderar alla våra kunder att ha en managed VPS så fort de har en lite mer avancerad eller affärskritisk sajt. Vi ser också alltid till att ni som kunder vet vad ni får och att ni själv skriver ett avtal direkt med webbhotellet (det ger både snabbare ledtider vid till exempel fel eller supportärenden och en större frihet).
© 040 2023
Relaterade artiklar:
Vad är SSL och måste man ha det?
Ännu en förkortning och teknik att hålla koll på. Alla har säkert hört talas om SSL och alla vill säkert "surfa säkert". Men vad betyder det egentligen? Och varför kan en sajt vara osäker även om man har ett SSL certifikat?
Hur funkar domäner?
Vi har många gånger fått frågan om vi kan leta upp någons domäner, peka om en domän eller skapa en subdomän. Det finns ofantligt mycket att säga om domäner, men vi gör ett försök att ge en översikt.