Vad innebär det att uppgradera Drupal 8 till Drupal 9
Många använder ett open source CMS till sina webblösningar eftersom det är fritt att använda och utveckla. Men det innebär förstås inte att det är underhållsfritt, och man måste alltid ta med i planering och budget att de plattformar man använder måste uppdateras och uppgraderas. Vi berättar varför, och mer specifikt vad det innebär att uppgradera från Drupal 8 till Drupal 9.
Varför måste man uppdatera och uppgradera?
Låt oss börja med att skilja på uppdateringar och uppgradering. Alla system bör uppdateras med jämna mellanrum, både av säkerhetsskäl och för att hänga med annan utveckling och uppdatering. En uppgradering däremot, det är när man uppgraderar hela versionen av Drupal, t ex från version 8 till 9.

Säkerhetsuppdateringar
Tyvärr finns det många aktörer där ute som gör att man måste tänka på säkerheten och täppa till de buggar och säkerhetshål som kan uppstå. Detta är ett ständigt pågående arbete, och Drupal-samfundet är både snabba och duktiga på att hitta och åtgärda saker för att hålla en hög säkerhet. Om man inte säkerhetsuppdaterar en webbsajt finns en större risk att utsättas för attacker och hackas, vilket kan bli särskilt allvarligt (och kostsamt på olika sätt) om sajten hanterar information från besökarna som till exempel personuppgifter eller e-mailadresser.
Utveckling sker hela tiden
Både hårdvara, mjukvara, verktyg, program och kodbibliotek utvecklas och förbättras hela tiden. Det kommer nya skärmar, nya upplösningar, uppdaterade webbläsare och operativsystem, kodbibliotek och ramverk som används för webbutveckling uppdateras och extra tjänster och system som utvecklas och uppdateras. Format och utvisning av t ex bilder och filmer utvecklas - och det gäller att använda tekniker och kod som fungerar ihop. Mycket av uppdateringarna sker i bakgrunden utan att merparten av användarna märker det (de flesta webbläsare uppdateras automatiskt) men fundera en stund på hur ofta du själv uppdaterar din mobil och apparna du använder här.
Vi utvecklar mycket i Drupal och vi håller koll på när det kommer viktiga säkerhetsuppdateringar och rekommenderar alltid när det är dags för dessa (vilket kanske är 3-4 gånger på ett år). Vi tar gärna hand om de uppdateringarna åt våra kunder och gör dem på en utvecklingsserver i en kontrollerad miljö så att vi kan testa igenom och upptäcka om något blir konstigt och behöver ses över.
Not: Även servermiljön uppdateras och det måste man också ta hänsyn till av flera olika skäl, men det får bli en helt annan artikel en annan dag.
Varför finns det olika versioner av Drupal?
Drupal är ett stort, flexibelt och CMS som är utvecklat med open source (du kan läsa mer om Drupal i vår artikel här.) Drupal har varit duktiga på att ta fram nya, moderna versioner av plattformen - men det har också inneburit stora skillnader mellan versionerna. Tidigare har man därför fått ta fram nya webblösningar mellan olika versioner då man inte kunnat migrera eller uppdatera en befintlig lösning till den senaste versionen.
Det har dock inte upplevts som något större problem då livscyklerna för varje version har stäckt sig över flera år, och support och vidareutveckling har överlappat nästa versions livslängd. Det är ju också så att en webbsajt inte har hur lång livslängd som helst oavsett vilken plattform den byggts på.
Men varje version har alltså till sist nått sin kallade "end of life" vilket betyder att versionerna inte längre stöds officiellt och inte längre säkerhetsuppdateras. Och en webblösning som inte säkerhetsuppdateras eller stödjer nya tekniker, ramverk eller format kan man ju inte ha i längden.
När kom de olika versionerna och när slutar de att uppdateras?
Vi har utvecklat i Drupal allt sedan version 6, och har byggt sajter i både version 6, 7, 8 och 9 (såklart gillar vi alltid den senaste versionen bäst, mer om varför nedan). Med version 8 som kom i november 2015 blev det en stor skillnad. Drupal 8 byggdes om från grunden från tidigare versioner baserat på ramverket Symfony (en uppsättning återanvändbara PHP-komponenter) med modernare teknik som gjorde den både mer kraftfull, men också mer generell och allmängiltig på webben. Version 9 kom i juni 2020 och här var det bästa att man kan uppgradera en sajt från version 8 till 9 - vilket är både hållbart och framtidssäkert.
Version 7 skulle sluta supportas november 2021 tillsammans med version 8, men detta sköts upp till november 2022 pga covidpandemin och sedan ytterligare till november 2023. Version 8 kommer dock att nå sin end-of-life i slutet av november 2021. Det är större och jobbigare att version 7 slutar stödjas än att version 8 gör det, eftersom version 8 går att uppgradera till version 9.
Här kan du läsa mer om Drupals core releaser framöver, och ett bonus-länktips är GWS Medias översikt över Drupals olika versioner.
Så vad innebär det att uppgradera från Drupal 8 till 9?
Även om version 8 och 9 är kompatibla så är det inte riktigt så enkelt som att trycka på en stor "uppdatera-knapp". Hur mycket som krävs beror på hur stor och komplex webbsajten är.
Att Drupal 8 har end-of-life måste man förstås förhålla sig till och man bör absolut planera in en uppgradering. Men det är inte så att alla Drupal 8 sajter slutar fungera från en dag till annan, eller att det är panik med att ha sin uppgradering klar innan dess.
Vi kommer att titta på alla sajter vi utvecklat i Drupal 8 genom en bra modul där man kan köra en diagnos på en sajt för att få ut en rapport på alla moduler på en D8-sajt som behöver åtgärdas för att kunna uppdatera till D9. Då får man en bra bild av vad som krävs.
Drupal 10
Drupal 8 till 9 var den i särklass största Drupal-uppgraderingen på ett decennium. Drupal 10 kommer att vara en förfinad version av Drupal 9 och släpptes i mitten av december 2022.
© 040 2023
Relaterade artiklar:
Låt oss presentera Drupal
Kan tusentals utvecklare världen över ha fel? Är Drupal ett väldigt kompetent CMS med öppen källkod och stora möjligheter? Eller är det superkomplext med en hög inlärningskurva och svårt att jobba i? Tillåt oss att presentera dig för Drupal.
Cybersäkerhet - hur kan man skydda sin webbsajt
Cybersäkerhet är ett hett ämne nuförtiden, och det kommer ofta larmrapporter om att IT-system har attackerats, att webbsajter hackats och att användaruppgifter läckt ut. Vad kan man göra för att skydda sin webbsajt?
Hur kan man förbättra för administratörer i Drupal?
Drupal erbjuder en funktionell adminpanel "out of the box", men man kan med hjälp av externa adminteman och moduler försköna och förbättra översikten för administratörerna. Särskilt förtjusta är vi i admintemat Gin och vi ska berätta varför.
Uppdatera PHP - varför, när och av vem?
Vad är PHP och vad betyder det när PHP måste uppdateras på servern? Vem uppdaterar det och när behöver det uppdateras?