Vad är AMP?
AMP står för Accelerated Mobile Pages och är ett open source projekt som initierades av Google. Kort sagt kan man säga att AMP ett HTML-ramverk för att göra innehåll på webbsajter anpassat för att ladda snabbt i mobiler.
AMP påverkar alltså bara visningen i mobilen både för att ge användarna en bättre upplevelse och för att synas bättre och hamna högre i sökresultaten. Uppsnabbningen av AMP-sidorna sker genom att ”onödiga” saker skalas bort, till exempel snygga (men ibland onödiga) funktioner och detaljer. Fokus sätt på enkelhet och användarvänlighet. Ofta innebär detta att det finns två versioner av en sida, en "vanlig" och en snabbare version med samma länk men med tillägget ”/amp” på slutet.
Det är heller inte meningen att man ska bygga hela webbsajten i AMP utan det är bara de sidor man oftast landar på från en sökning, till exempel artiklar, nyheter, produktsidor, jobbannonser, recept eller bloggposter.
Detta är egentligen intressant, för tidigare har Google (och andra sökmotorer, för det finns andra) prioriterat sajter som haft samma innehåll och funktionalitet på desktop och mobil.
Ramverket AMP
Idén kom redan 205, och 2018 blev det klart att det skulle utvecklas som ett projekt med öppen källkod inom vad som kallas för AMP Open Source Project. Tekniken kan enklast beskrivas som en nedbantad HTML/JS-standard med vissa egna unika taggar under namnen AMP HTML och AMP JS. Ett särskilt CDN (Content Delivery Network) kallat AMP Cache ger extra prestanda.
AMP består av fyra huvuddelar:
- Webbplatser
- Web Stories
- Ads
AMP för webbsajter består av olika byggstenar som var och en är optimerade för att ge bästa möjliga prestanda. Tekniken gör att koden blir enklare och mer städad och på samma gång är den flexibel tack vare CSS.
Man kan också använda AMP för att skapa så kallade Web Stories, vilket är ett sätt att lägga in visuella element som animationer eller interaktiva moment i webbplatser och i appar som sedan laddar snabbt.
På samma sätt är AMP Ads en standard för att skapa mycket snabba och lätta annonser som skapar minimalt med avbrott för användaren.
Genom att använda AMP-HTML i e-mailmeddelanden kan besökaren interagera med innehållet vilket är en stor skillnad från traditionella statiska e-postmeddelanden.
Hur lägger man till AMP HTML?
Man skapar en särskild AMP-version av en webbsajt genom att lägga till ⚡> eller innan headern.
AMP-sidan ska också ha en definierad charset, exempelvis i headern och AMP-JS-biblioteket ska laddas in så tidigt som möjligt.
Det finns mer detaljer och specifikationer för dig som vill läsa in dig på projektets egen sajt.
Egentligen är det inte särskilt svårt, och för WordPress finns det till exempel plugin för detta (AMP finns inte inbyggt här- än).
Och igen, det är inte meningen att hela sajten ska göras med AMP - bara de sidor som det är troligt att man får upp i sökningar, klickar på länk till från delningar eller själv delar vidare länken till.
Vem använder AMP?
AMP är framförallt utvecklat för publicister, där allt tyngre grafik, pop-ups, trejdeparts-skript och annonser har försämrat användarupplevelsen för användarna.
AMP tros också vara en kommande trender inom e-handel då man kan skapa en blixtsnabb webbutik genom att till och med att visa dynamiskt innehåll samt ha varukorg och kassa direkt i AMP.
Bör man använda AMP?
Vi gillar ju nya grejer och snabba webbsajter, så vi skulle vilja säga jajamensan, kör på!
Men det kan faktiskt vara bra att sitta lugnt i båten och vänta ett tag, det beror på vilka målgrupper en sajt har och vilken typ av innehåll. AMP kan också vara lite besvärligt att implementera, det kan bli rörigt i besöksstatistiken och framförallt stöds inte vissa äldre webbläsare. Frågan är också hur andra sökmotorer hanterar AMP-sidor - här har vissa webbläsare lagt till möjligheten att stänga av AMP-sidor då det spekuleras i att Google är ute efter att samla mer användardata för egen del.
AMP bör som sagt inte heller användas för en hel webbsajt, mycket på grund av att ramverket ännu är ganska begränsat.
Däremot rekommenderar vi att se över prestandan på din webbsajt och jobba med att förbättra den då och då. Dels utvecklas teknikerna och kodbiblioteken, men även sökmotorernas och prestandatesten parametrar förändras. Ett prestandatest för en sajt som gjordes för ett sedan kan ge helt andra resultat idag - även om sajten och dess kod är densamma. Här skulle vi vilja lägga till att användarnas krav också ökar - vi orkar inte vänta en halv sekund i onödan på att något ska ladda.
© 040 2024
Relaterade artiklar:
Vad är PageRank?
I dag är det nog viktigt för (nästan) alla webbsajtsägare att listas så högt som möjligt i sökmotorerna. PageRank är en algoritm som utgör grunden för hur Googles sökmotor viktar olika sidors informationsvärde mot varandra. Men varför är det viktigt att känna till vad PageRank är och hur det fungerar?
Förbättra prestandan för din webbsajt
Vad menas med prestanda? Vi berättar hur man kan testa sin webbsajts prestanda och hur den kan förbättras.