Uppdatera PHP - varför, när och av vem?
Vad är PHP och vad betyder det när PHP måste uppdateras på servern? Varför måste det uppdateras, vem uppdaterar det och när behöver det uppdateras? Vi försöker ge ett tydligt svar.
Vad är PHP?
PHP stod från början för Personal Home Page, och idag för PHP Hypertext Preprocessor, och är ett skriptspråk som främst körs på webbservrar för att skapa dynamiska webblösningar, system och applikationer. Dynamiska webblösningar kan t.ex. vara innehåll som kan uppdateras via ett CMS (Content Management System) eller där man genom PHP och databaser kan skapa register, communities, webbshoppar etc. Enkelt sagt kan PHP används för mer avancerade funktioner där HTML inte räcker till.
PHP är det mest använda skriptspråket på webben och används av nästan 80% av alla webbsajter idag (enligt W3Techs).
PHP är också open source och helt gratis att använda.
Hur vet jag om min webbsajt använder PHP?
Vi på 040 har en förkärlek för open source lösningar och utvecklar gärna i Drupal eller WordPress som båda använder PHP. Om din webbsajt är utvecklad i någon av de plattformarna använder den PHP. (Här kan du läsa mer om Drupal och WordPress).
Även andra kända plattformar och ramverk som Joomla, Laravel, Magento och Shopify använder PHP.
Livscykler och uppdateringar
Precis som vilken programvara som helst släpps det hela tiden nya versioner av PHP med nya funktioner, prestandaoptimeringar och buggfixar som ökar säkerheten. Versionerna stöds oftast i ett par år (eller ja, två år och sedan support för kritiska säkerhetspunkter ytterligare ett år).
Grunden till dagens PHP lades redan 1999, och PHP version 8 kom i november 2020 och når End-Of-Life i slutet av november 2023. Det innebär att denna version kommer att sluta underhållas och säkerhetsuppdateras och då måste man uppgradera till en senare PHP-version.
Varför måste PHP uppdateras?
Det största skälet är förstås säkerheten – en aktuell PHP-version säkerhetsuppdateras kontinuerligt för att täppa igen eventuella säkerhetshål och brister. Om man använda en PHP-version som inte längre uppdateras innebär det en stor säkerhetsrisk.
Alla CMS uppdateras kontinuerligt – och ofta kräver de då en nyare version av PHP för att fungera.
De flesta bra webbhotell ser till att hålla sina servrar, med allt vad det innebär, uppdaterade. Då kan kravet komma från det hållet – om webbhotellet uppdaterar PHP på servern kan sajt och CMS som ligger där behöva uppdateras för att fungera.
Vi skrev också att nyare versioner är mer kraftfulla, som exempel kan en WordPress-installation med PHP 8.1 hantera 163.43 requests/second (förfrågningar/sekund) medan en WordPress-installation med PHP 7.4 "bara" kan hantera 110,24 req/sec. Alltså dubbelt så snabbt.
Vem uppdaterar PHP?
PHP ligger på servernivå och ansvaret ligger på webbhotellet eller driftparten. Exakt hur uppdateringen görs varierar mellan olika webbhotell.
Vissa webbhotell (hostingleverantör) uppdaterar helt enkelt PHP på servrarna och tvingar sina kunder att byta till nya versioner - då är det viktigt att testa igenom allt på sin webbplats och se till att även denna är uppdaterad för att allt ska fungera bra. Andra låter sina kunder välja PHP version själv – och det kan man ofta göra genom en kontrollpanel. Även här är det viktigt att testa igenom och hålla alla delar uppdaterade och kompatibla. I andra fall ber man helt enkelt webbhotellet om en uppdatering av PHP och bestämmer en tidpunkt när de gör den.
© 040 2024
Relaterade artiklar:
Vad ska man tänka på när det gäller webbhotell och drift?
Att välja webbhotell är inte helt enkelt och det är många som ångrar sig när det inte fungerar som det ska. Olika webbsajter och kunder kan ha olika behov, så är det svårt att rekommendera ett webbhotell som är det bästa valet för alla. Men vi kan i alla fall berätta vad vi tycker att man ska veta om skillnaden mellan olika typer av konton och vad man bör tänka på.
Cybersäkerhet - hur kan man skydda sin webbsajt
Cybersäkerhet är ett hett ämne nuförtiden, och det kommer ofta larmrapporter om att IT-system har attackerats, att webbsajter hackats och att användaruppgifter läckt ut. Vad kan man göra för att skydda sin webbsajt?
Olika typer av support för en webbsajt
Vilken typ av support behövs för en webbsajt? Ska man ha ett löpande supportavtal med en fast månadskostnad eller bara hojta till när det uppstått ett fel? Tja, som så många andra frågor så beror det på vilka behov man har. Vi har ställt samman några punkter som kanske kan hjälpa till i frågan.