Testa din webbsajt regelbundet
Alla vet hur ofta mobilen, datorn och olika program och appar säger till om nya uppdateringar. Det man ska tänka på är att uppdateringar av operativsystem, webbläsare och annat också kan påverka din webbsajt. Det är därför man bör testa igenom sin webbsajt med jämna mellanrum för att upptäcka om något bör justeras eller uppdateras där också.
Hur kan uppdateringar av annat påverka min webbsajt?
Webbläsare uppdateras löpande, och det kan förstås påverka hur saker visas ut på en webbsajt. Servern bör också uppdateras löpande, t ex version av PHP - och det kan också påverka funktionalitet på webbsajten. Kodbibliotek kan uppdateras, script kan uppdateras - och kod och kopplingar från externa parter kan uppdateras.
Ett klassiskt exempel är när flödet från instagram inte längre visas på din sajt eftersom Instagram gjort en massa uppdateringar, eller när det inte längre kommer in registreringar till nyhetsbrevet eftersom nyhetsbrevsverktyget gjort uppdateringar från sin sida.
Hur håller man koll på det då?
Antingen ber man sin webbyrå att hjälpa till - vi brukar ha bra koll på vilka uppdateringar som kan påverka saker, och kan också ta på oss att gå igenom webbsajter med jämna mellanrum.
Man kan också göra en hel del själv - det viktiga är att titta igenom sin sajt och testa funktionaliteten med jämna mellanrum för att fånga saker som blivit konstiga eller slutat fungera. Det kan man göra som en helt vanlig användare - klicka igenom sajten i olika enheter, dvs olika datorer och mobiler, olika skärmstorlekar, olika webbläsare - utgå gärna från ett enkelt testschema och bocka av vad du gått igenom. Testa alla menylänkar och länkar, kolla så att allt ser bra ut, att typsnitt, avstånd, bilder och hämtat innehåll visas rätt.
Testa den eventuella funktionalitet som finns, allt från språkval och sökfunktionalitet och urval till registering till nyhetsbrev och formulär. Glöm inte att följa upp i de system som det finns kopplingar till. Kommer data in rätt?
Kolla i mätverktyg så att data hämtas som det ska - och glöm inte att testa med olika cookie-inställningar.
När du ändå håller på kan det vara bra att testa och följa upp andra saker, som exempelvis prestanda och SEO. Här kan du läsa mer om prestanda och hur man kan testa och förbättra den. Här kan du läsa mer om SEO.
Testa gärna lite extra noga för tillgänglighetsanpassning
Det finns också en hel del verktyg som kan vara hjälp, särskilt om du har en tillgänglighetssäkrad sajt, till exempel med SiteImprove eller Wave.
DIGG (myndigheten för digital förvaltning) har en bra manual för manuell testning här.
© 040 2024
Relaterade artiklar:
Uppdatera PHP - varför, när och av vem?
Vad är PHP och vad betyder det när PHP måste uppdateras på servern? Vem uppdaterar det och när behöver det uppdateras?
Hur och när ska man uppdatera sin WordPress sajt?
Det finns många anledningar till att hålla sin WordPress sajt uppdaterad - främst av säkerhetsskäl, men också för förbättrad prestanda, bättre funktionalitet och fix av buggar. Allt för en stabilare plattform och mindre risk för att något går fel. Det finns olika sätt för hur man uppdaterar WordPress, och hur ofta detta bör göras beror på de uppdateringar som kommer.
Olika typer av support för en webbsajt
Vilken typ av support behövs för en webbsajt? Ska man ha ett löpande supportavtal med en fast månadskostnad eller bara hojta till när det uppstått ett fel? Tja, som så många andra frågor så beror det på vilka behov man har. Vi har ställt samman några punkter som kanske kan hjälpa till i frågan.