Sagt om 040

Skillnaden mellan absoluta och relativa länkar

Publicerad juli 2020

En länk är en länk tänker du kanske, men så är det inte. Nu ska vi berätta vad skillnaden mellan absoluta och relativa länkar är och varför du ska använda relativa länkar för interna länkar på din webbsajt.

Vad är en absolut länk?

En absolut länk är en komplett webbadress som också innefattar filöverföringsprotokoll "http://" eller "https://" innan den fullständiga webbadressen till en webbplats, exempelvis https://040.se/om-oss . En absolut länk kan användas i alla webbläsare och andra program som kan hämta webbsidor eller information som publiceras med webbteknik.

Vad är en relativ länk?

En relativ länk en en del av en adress, till exempel /om-oss. En relativ länk kan bara användas till att länka till adresser eller doku­ment som finns i samma system. 

När ska man använda absoluta eller relativa länkar?

Du ska alltid använda relativa länkar för att länka internt på din sajt. På så vis kan du ändra domänen på sajten utan att länkarna slutar fungera. Vi kan till exempel byta vår domän 040.se till nollfyranoll.se och ändå går länken vi lagt in till /om-oss rätt. Om vi däremot hade lagt länken som en absolut länk - 040.se/om-oss och sedan bytt domänen ändras ju sidans url /och absoluta länk) till nollfyranoll.se/om-oss och 040.se/om-oss hade inte fungerat längre.

Men om du ska länka till en annan sajt med en annan domän ska du använda en absolut länk, komplett med https:// innan webbadressen. 

Tips för länkhantering

De flesta moderna CMS eller publiceringsverktyg kan hjälpa dig att göra länkar på rätt sätt, t.ex genom att du får välja den sida du vill länka till. Verktyget håller då koll på vilket innehåll du valt att länka till och du kan till och med döpa om sidan eller den användarvänliga url:er, och länken fungerar ändå. Väldigt smidigt.

Externa sajter som du länkat till kan förstås göra ändringar som du inte kan styra över, en sida kan tas bort, en sajt kan stängas, en domän kan ändras.

Håll koll på att de länkar du använder funkar, och uppdatera dem om det behövs. Det finns plugin och verktyg som kan hjälpa dig med det - kontakta oss så berättar vi mer.

 

Vad är en redirect?

En redirect betyder att man skickar trafiken från en URL till en annan URL. Redirects behöver man göra om man tar bort en sida, ändrar URL:en på en sida, byter domän eller sajt. Vi förklarar varför och hur.

Läs om redirects

Spelar länkar någon roll för SEO:n?

Absolut. Länkar är en viktig del för att sökmotoroptimera en webbsajt, och inte bara de interna länkarna inom sajten utan framförallt relevanta länkar från andra sajter.

Hur får man bra SEO

Upptäck våra ögonblick, på Instagram