Sagt om 040

Hur kan man förbättra för administratörer i Drupal?

Publicerad september 2022

Idag är det mer regel än undantag att en webbsajt utvecklas med ett CMS (Content Management System) i botten som gör att olika administratörer kan hantera innehållet på en sajt. Detta kan dock vara mer eller mindre enkelt, och det finns också möjlighet att begränsa vad som kan ändras. Det här skulle man kunna skriva en helt egen artikel om, vi här nöjer vi oss med att säga att möjligheterna är oändliga för den som vill ta kontrollen över sin sajt och dessa innehåll och kommunikation och samtidigt säkra att det följer den grafiska profil och kommunikationsstrategi man utgår från.

Vi på 040 vill alltid att våra kunder och sajtadministratörerna ska kunna jobba med sina webbsajter på ett så bra sätt som möjligt. Vi tänker alltid lite extra på hur vi sätter ihop saker, och skapar de innehållstyper, den struktur,  de taxonomier och de presentationsmöjligheter som behövs för att kunna jobba med struktur och innehåll så flexibelt och enkelt som möjligt. Däremot förespråkar vi att jobba MED system och standards - och därför är vi glada att kunna berätta om ett nytt admintema för Drupal som är det CMS vi utvecklar mycket i.  

Adminpanelen: sajtens lilla kommandocentral

Att vara ansvarig för en sajt är inte alltid så lätt. Man ska ha koll på innehållshantering och användaradministration, taxonomier och formulär. Med andra ord kan det vara mycket att hålla reda på, och även om Drupal erbjuder en funktionell adminpanel "out of the box" så kan man med hjälp av externa adminteman och moduler försköna och förbättra översikten för administratörerna. 

Olika versioner av adminteman

Grundinstallationen av Drupal 8 har använt admintemat Seven som sedan 2011 har varit standardtemat för hela adminpanelen. Seven har ett väldigt enkelt och grovt utseende som idag uppfattas som förlegat jämfört med dagens moderna designstandard. 

Numera kan ju Drupal uppgraderas till olika versioner förhållandevis enkelt (vi har skrivit en helt egen artikel om hur de olika versionerna förhåller sig varandra här.). Det vanligaste när man uppgraderar sin sajt är att behålla admintemat eftersom administratörerna är vana vid det. Man vill heller aldrig byta ett admintema utan att veta att det är stabilt och testat.

Senare versioner (från Drupal 8) har också haft Claro som grundtema, och det finns såklart en uppsjö av olika adminteman som man kan välja mellan tack vare Drupals omfattande community. Vi har kollat runt och fastnat för Gin, som är ett av de mer populära. Den första versionen skapades redan 2019 och temat är därmed både stabilt, testat och utbrett vilket betyder att det underhålls och uppdateras kontinuerligt.

Seven body interface
Utseendet för grundadmintemat Seven

Låt oss presentera Gin

Temat erbjuder ett toppmodernt gränssnitt med stöd för både ljusläge och mörkläge samt accentfärger. Det är därmed möjligt att para ihop adminpanelens utseende med sajtens grafiska profil för en mer sammanhängande visuell upplevelse. Det finns även inställningar för navigationsmenyn där man kan välja mellan nya olika utseenden och placeringar. 

Gin lägger stort fokus på renlighet och förbättrad navigation genom tydlig "call to action" där viktig funktionalitet som till exempel "Spara" och "Förhandsvisning". De ligger fixed i toppen och är då mer lättillgängliga och användarvänliga, vilket är en enorm förbättring när man redigerar långa noder med mycket innehåll.

Kombinerar man temat med rekommenderade moduler som Admin Toolbar,  Gin Toolbar och Coffee kan man på ett smidigt sätt navigera till alla delar av adminpanelen med hjälp av utfällande menyer och sökfunktioner. Det är något som underlättar arbetet och flexibiliteten för redaktörer och administrationsansvariga. Det finns även bra stöd för egna CSS-lösningar om man vill skapa ett eget unikt utseende för just sin adminpanel.

Hela temat är också utvecklat med accessibility (dvs tillgänglighet) i fokus. Det märks t ex genom hur HTML, styling och färger är utformat och genom en variant av temat med extra hög kontrast. 

En extra bonus är att varje administratör kan välja sina egna inställningar, dark mode, light mode och egna färginställningar. 

Gin lightmode
Utseende för innehållsredigeraren i Gin.
Gin darkmode
Mörkläge för Gin.
Admin toolbar interface
Med Admin Toolbar kan du enkelt navigera flera nivåer med ett enda klick.
Coffee module interface
Med hjälp av Coffee-modulen kan man smidigt söka sig fram till rätt sida i admin.
Gin configuration view
Exempel på hur utseendet för konfigurationsvyn förbättras i Gin.

Vi har testat Gin på bl. a. vår egen sajt och måste säga att vi blivit väldigt förtjusta i det. Det känns mycket modernare och mer användarvänligt än det gamla tråkiga Seven-temat. Speciellt gillar vi att spara-knappen är mycket bättre placerad fixed i toppen på sidan - och att man mycket enklare kan nå olika sidor genom dropdowns. Vi har nog sparat in flera halvtimmar på det redan bara på vår egen sajt.

Det är enkelt att byta admintemat på en befintlig Drupal sajt, och det går snabbt att vänja sig vi det. Vi kommer att föreslå en uppgradering till Gin till de av våra kunder som använder Drupal idag. Hör gärna av dig om du ansvarar för en Drupalsajt och vill ha en bättre upplevelse för dina redaktörer.

En introduktion till Drupal

Kan tusentals utvecklare världen över ha fel? Är Drupal ett väldigt kompetent CMS med öppen källkod och stora möjligheter? Eller är det superkomplext med en hög inlärningskurva och svårt att jobba i? Tillåt oss att presentera dig för Drupal.

Läs mer om Drupal

Vad innebär det att uppgradera Drupal 8 till Drupal 9

Många använder ett open source CMS till sina webblösningar eftersom det är fritt att använda och utveckla. Men det innebär förstås inte att det är underhållsfritt, och man måste alltid ta med i planering och budget att de plattformar man använder måste uppdateras och uppgraderas. Vi berättar varför, och mer specifikt vad det innebär att uppgradera från Drupal 8 till Drupal 9.

Läs mer här

Vad är ett publiceringsverktyg?

Oftast menar man ett webbaserat CMS när man talar om CMS. Det är ett innehållshanteringssystem som används för att hantera innehållet på en webbplats och där det inte krävs något annat verktyg än en webbläsare.

Mer om publiceringsverktyg här

Upptäck våra ögonblick, på Instagram