Sagt om 040

Hur kan man använda kartor på sin sajt?

Publicerad juli 2020

Det finns flera bra karttjänster att använda och flera olika sätt att använda dem på. Vilken man ska välja och vad man behöver göra med den beror på vad man vill uppnå.

Man kan alltid länka direkt till en karttjänst - fördelen med det är att besökaren då kan få upp alla andra fina saker som finns i kartorna. Främst vägbeskrivning kan väl vara en bra grej att få upp direkt om man surfar på mobilen och är på väg. Här finns tex 040, på Humlegatan 4 i Malmö - nära till det mesta. Men ibland vill man visa en karta direkt på sin sajt, och då kan man behöva bädda in en karta på sajten. 

Man kan ofta bädda in en karta direkt i editorn om man har ett CMS (tänk på att välja rätt alternativ för editorn för att kunna lägga in HTML-kod och att kopiera embed-koden från kartan - inte bara länken). Förutom detta manuella sätt, finns det  flera olika färdiga plugin och moduler som kan hantera en inbäddad karta på olika sätt och som kan ge dig fler alternativ för att hantera vad som visas och hur i en karta.

Viktigt att tänka på är dock att inbäddade kartor med en massa funktionalitet och interaktivitet ger en sämre prestanda och kan göra din webbsajt långsammare. Ibland väljer man att endast symbolisera en kartfunktion med en bild och att man sedan måste klicka för att öppna den eller sätta igång den just av den anledningen. Man får helt enkelt (som alltid) väga in behov, funktion, form och prestanda  och välja det alternativ som passar bäst.

Olika karttjänster

I dag kanske Google Maps är vanligst för svenska användare och Google Earth är riktigt coolt, men det finns flera bra karttjänster. Microsofts karttjänst heter Bing Maps och har bland annat med fågelperspektiv, alltså möjligheten att se världen snett från ovan (högerklicka och välj Visa fågelperspektiv).

Både Google och Microsoft samlar in information om sina besökare på karttjänsterna, men det gör inte Openstreetmap, en icke kommersiell tjänst som inte samlar in data.

Vi kan inte låta bli att tipsa om Eniro och de historiska flybilderna. Hur såg det ut i dina kvarter för 50 år sedan?  Klicka på Historiska flygfoton så kan du genom att dra i halva bilden se hur det ser ut i dag jämfört med   förr (de gamla bilderna är från mellan 1955 och 1967).

Vad kan man göra med kartor?

Man kan göra massor med kartor! Man kan visa var företagets kontor eller butiker finns, man kan göra egna "kartor", eller bilder och placera ut olika ställen eller saker som man vill berätta mer om. Men det kräver ofta lite mer arbete och/eller en integration med kartleverantörens API. Dessa har både möjligheter och begränsningar och man får alltid börja med att definiera vad man vill ha, för att sedan göra lite aktuell research och jämföra olika alternativ. Man kan också göra en helt egen kartlösning, det är ju inte alltid man behöver en hel världskarta runt den del man vill visa och använda.

Här är några exempel på olika lösningar vi gjort:

Vill du veta mer om vad man kan göra med kartor? Vi berättar gärna.

Hur skapar jag en Google karta?

Från och med den juni 2018 krävs att man har en API-nyckel för Google Maps för att detta ska fungera. Om du har en implementation av en Google Maps på din webbsajt och den inte längre fungerar, eller visar ett felmeddelande, behöver du skapa en sådan nyckel och lägga till i koden. Du behöver alltså en API-nyckel oavsett om du bara vill bädda in kartan på din sajt. I de flesta fall är det gratis, men det beror på vad man vill göra, här finns Googles prismodell.

Här skapar du ditt konto och registrerar dig för en Google map. Observera att du måste lägga in faktureringsuppgifter även om du inte väljer ett alternativ som kostar. 

Det finns flera olika möjligheter att anpassa utseendet på en Google karta, både genom Googles egna gränssnitt och andra aktörer, till exempel Snazzy Maps

Man kan också skapa sin egen karta. Google har ett verktyg för "Mina kartor" där du själv kan skapa och dela egna kartor. Du kan lägga in egna, anpassade markörer med egen information till.  Här är en liten guide till hur man kommer igång.

Vi vill också tipsa om att du bör äga din plats i till exempel Google Maps. Det gör du genom Google My Business (om du inte har ett konto här bör du skapa ett). 

Andra sätt att visualisera än kartor

Vad är visualisering och vad kan man göra med det? Visualisering kan ske genom bilder, diagram och animeringar och kan ge en översikt av stora mängder data. Det kan också vara ett sätt att inbjuda till interaktion och utforskande.

Några exempel på visualisering

När vi ändå pratar funktion och form

Vad skillnaden mellan UX,UI och CX? Vad betyder de, vad är det för skillnad mellan dem och hur hör de ihop?

Förklara UX, UI och CX

Upptäck våra ögonblick, på Instagram