Sagt om 040

En introduktion till Drupal

Publicerad juli 2020 (uppdaterad september 2022)

Du har kanske hört talas om Drupal? Att det är ett väldigt kompetent CMS med öppen källkod och stora möjligheter? Eller kanske att det är är superkomplext med en hög inlärningskurva och svårt att jobba i? Tillåt oss att presentera dig för Drupal, kanske din blivande bästa vän. Det är i alla fall definitivt en av våra.

Vad är Drupal?

Drupal är ett CMS, eller ett publiceringsverktyg på svenska - men egentligen så mycket mer än det. Drupal lanserades ursprungligen år 2000, och har en andel av marknaden för innehållshanteringssystem om ca 3%. Drupal är lämpligt för stora webbplatser med många administratörer och stora krav, eller för webblösningar som har kopplingar till andra system. Drupal finns i över en miljon installationer och är ett av de största CMS:en i världen. Drupal har flera gånger vunnit priser för bästa overall Open Source CMS i CMS Awards.

drupal logo

 

Open Source betyder att det är en fri programvara med öppen källkod. Drupal distribueras under en GNU General public-licens vilket innebär att man får tillgång till källkoden och får rätt att ändra och förbättra koden. Drupal är utvecklat i programmeringsspråket PHP.

Förutom att grunden finns i öppen källkod och standarder är Drupal är modulärt uppbyggt, vilket innebär att man kan lägga till de "byggstenar" man behöver - och ofta finns det färdiga moduler för det man vill göra (eller så kan man utveckla egna). Drupal uppskattas av många utvecklare och har ett stort community med många människor som ständigt tar fram nya delar och funktioner som de sedan ofta delar med sig av. 

En sak som gör Drupal så populärt bland utvecklare är att databasstrukturen är robust och flexibel vilket tillåter att man enkelt kan bygga ut den. Det är också lätt att ta fram datat, sammanlänka och presentera det på olika sätt. 

Drupal har också bra inbyggt stöd för olika språkversioner och användarhantering med olika roller och behörigheter (vilket kan vara väldigt viktigt särskilt för större webblösningar) och har bra integrationsmöjligheter för att koppla till andra system (till exempel produktdatabaser, affärssystem eller CRM).

Läs gärna mer på Drupals egen sajt

Vad är det där med olika versioner av Drupal?

Drupal har varit duktiga på att ta fram nya, moderna versioner av plattformen - men det har också inneburit stora skillnader och att man fått ta fram nya lösningar mellan olika versioner tidigare då man inte kunnat migrera eller uppdatera en befintlig lösning till den senaste versionen. Drupal har tidigare gett support till innevarande version och versionen tidigare, medan tidigare versioner än så nått sin så kallade "end of life". Med det menas att versionerna inte längre stöds officiellt vilket betyder att den inte längre säkerhetsuppdateras. Och en webblösning som inte säkerhetsuppdateras eller stödjer nya tekniker, ramverk eller format kan man ju inte ha.

Men med version 8 som kom november 2015 blev det skillnad. Drupal 8 byggdes om från grunden från tidigare versioner baserat på ramverket Symfony (en uppsättning återanvändbara PHP-komponenter) som moderniserar tekniken och gör den både mer kraftfull, men också mer generell och allmängiltig på webben. Juni 2020 kom version 9, och man kan uppgradera en sajt från version 8 till 9 - vilket  gör Drupal både till ett hållbart och framtidssäkert val och en trygg investering. Drupal 10 planeras till december 2022.

Om du har en sajt som använder Drupal 7 är det dags att fundera på en ny webblösning, även om Drupal på grund av Covid-omständigheterna i världen har skjutit upp End Of Life av version 7 till november 2022

Möjlighet att anpassa administrationsvyer och annat nyttigt

En fin sak med Drupal är att man kan anpassa temat även för administratörerna - vilket faktiskt kan göra Drupal väldigt enkelt att arbeta med. Vi har många kunder som tidigare arbetat i andra CMS och som upplever att deras nya sajt i Drupal är oerhört enkel och smidig att arbeta med. (Det finns också många som säger att Drupal är väldigt svårt och kantigt att jobba med, men då har man kanske inte sett över administrationstemat som man ska).

Drupal som plattform får också höga poäng för att kunna arbeta med och anpassa för både sökmotorsoptimering och tillgänglighet - vilket ofta är två viktiga frågor.

Vilket underhåll behöver en Drupal sajt?

Alla tekniska lösningar kräver uppdatering och underhåll för att fungera, och Drupal är inget undantag. Drupal släpper säkerhetsuppdateringar med jämna mellanrum, och man bör hålla koll på vilka som ska göras. Om man har en sajt som är viktig, och där man vill vara säker på att det inte blir fel, rekommenderar vi att köra de större uppdateringarna som behövs samt alla aktiva moduler på en utvecklingsserver (en kopia av live-sajten) först och testa igenom allt innan man gör samma sak live. Vi rekommenderar också att kontinuerligt gå igenom sajten för att se till att den fungerar som tänkt. 

040 är en webbyrå med fokus på webbutveckling, och vi utvecklar alltid egna, helt unika teman för våra sajter i Drupal och använder bara välanvända och testade moduler som hålls uppdaterade. Det gör att vi kan garantera en stabil och hållbar sajt som vi kan ansvara för under en lång tid. Vill du veta mer? Kontakta oss gärna.

Vad är ett publiceringsverktyg?

Finns det andra publiceringsverktyg än Drupal? Här berättar vi mer om publiceringsverktyg, vilka olika sorts sådana det finns och vad man ska tänka på när man väljer.

Vad är publiceringsverktyg?

En jämförelse av WordPress och Drupal

Både Drupal och WordPress är kompetenta publiceringsverktyg, och båda är open source och PHP . Vilket som är bäst beror på vilka behov man har, både på kort och lång sikt.

För och nackdelar med Drupal jämfört med WordPress

Språkversioner och översättningar

Drupal har bra stöd för olika språkversioner. Här berättar vi mer om vad man ska tänka på om man vill översätta sin webbsajt.

Om webbsajter på flera språk

Hur kan man förbättra för administratörer i Drupal?

Drupal erbjuder en funktionell adminpanel "out of the box", men man kan med hjälp av externa adminteman och moduler försköna och förbättra översikten för administratörerna. Särskilt förtjusta är vi i admintemat Gin och vi ska berätta varför.

Berätta mer om adminteman i Drupal

Upptäck våra ögonblick, på Instagram