AI - dystopi eller en biljett till evigheten?
Artificiell intelligens (AI) är här för att stanna, vare sig vi vill det eller inte. Frågorna om hur framtiden ser ut hopar sig, ska vi vara exalterade eller rädda? Vi befinner oss just nu mitt i en teknologisk revolution och framtiden är ett oskrivet blad. Lite som att titta upp mot en stjärnhimmel och försöka se slutet på universum, helt omöjligt och samtidigt ogreppbart. Bara fantasin sätter begränsningar till vad vi kan föreställa oss. Så är det och så har det alltid varit när vi människor försökt sia om framtiden, några av våra samlar- och jägarhjärnor ser bara alla hot och risker med det okända medan andra ser potential och möjligheter.
För varje dag som går blir AI alltmer integrerat i våra liv och samhällen och den är redan en outtalad del av mångas vardag. Vi interagerar med AI i form av röstassistenter som Siri och Google Assistant, AI är integrerad i sökmotorer på internet, finns i stödsystem för vårdpersonal och i fordon med självkörande teknik. En del av det använder vi medvetet och annat mer eller mindre omedvetet.
Vilka är då de framtida möjligheterna med AI? Så här säger ChatGPT när vi frågar den:
- Hälso- och sjukvård: AI kan förbättra diagnos och behandling av sjukdomar genom att analysera stora mängder medicinsk data, inklusive genetiska profiler, röntgenbilder och patientjournaler. Det kan också bidra till att upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede, skapa anpassade behandlingsplaner och förbättra vår förståelse för sjukdomars orsaker.
- Autonoma fordon: Självkörande fordon utvecklas snabbt och förväntas göra vägarna säkrare och trafiken effektivare. AI-system i bilar kan hjälpa till med navigering, undvika kollisioner och minska behovet av mänsklig inblandning.
- Utbildning: AI kan anpassa utbildning till varje elevs individuella behov och styrkor. Det kan också förbättra tillgängligheten till utbildning genom e-learning-plattformar och skapa mer interaktiva och engagerande lärandeupplevelser.
- Kreativitet och konst: AI kan hjälpa konstnärer, musiker och författare att generera nya konstverk och idéer. Det kan fungera som en kreativ samarbetspartner och öppna nya möjligheter inom konst och kultur.
- Forskning och vetenskap: AI har potentialen att påskynda vetenskapliga framsteg genom att analysera komplexa data och utföra avancerade beräkningar. Det används redan inom områden som materialvetenskap, biologi och klimatforskning.
- Kundservice och interaktion: AI-drivna chattbotar och virtuella assistenter blir allt mer sofistikerade och användbara. De kan hjälpa företag att förbättra kundupplevelsen och effektivisera kundtjänsten.
- Energi och miljö: AI kan optimera energianvändning och hjälpa till med att hantera och minska miljöpåverkan genom att övervaka och styra system som elnät, vattenförsörjning och avfallshantering.
- Säkerhet och försvar: AI kan användas för att förbättra övervakning, identifiera hot och hjälpa försvarsmakter att göra snabbare och mer informerade beslut.
- Affärer och industri: AI kan öka effektiviteten och produktiviteten inom företag genom att automatisera uppgifter, förutsäga efterfrågan och optimera processer.
- Mänskliga förbättringar: I framtiden kan AI även användas för att förbättra människors livskvalitet genom att hjälpa personer med funktionsnedsättningar eller förbättra våra färdigheter och förmågor.
Något partiskt kanske. Så för sakens skull ställde vi frågan om riskerna också, och fick följande svar:
- Arbetslöshet och omstrukturering av arbetsmarknaden: Ökad automation och användning av AI kan leda till förlorade arbetstillfällen inom vissa branscher och yrken. Omstruktureringen av arbetsmarknaden kan skapa utmaningar när det gäller att omskola och omplacera arbetskraften.
- Diskriminering och partiskhet: AI-system tränas ofta på historiska data, vilket kan innebära att de reflekterar och förstärker befintliga fördomar och diskrimineringar. Det kan leda till orättvisa beslut inom områden som rekrytering, rättssystem och kreditbedömning.
- Integritetsfrågor: AI-system samlar ofta stora mängder data om användare och deras beteenden. Detta kan ge upphov till integritetsfrågor och oro över övervakning, dataintrång och missbruk av personlig information.
- Säkerhetsrisker: Med ökad användning av AI ökar också risken för säkerhetsincidenter. Hackare kan utnyttja sårbarheter i AI-system för att orsaka skada eller stjäla känslig information.
- Avsaknad av insyn och ansvar: Många AI-system, särskilt djupa neurala nätverk, anses som "svarta lådor" eftersom det är svårt att förstå hur de når sina beslut. Detta kan vara problematiskt när det gäller ansvarsfrågor och rättvisa.
- Mänsklig alienation: Ökad användning av AI i vardagen kan leda till att människor förlorar viktiga färdigheter och mänsklig interaktion. Det kan också skapa en känsla av alienation och frustration när människor upplever att de är överlägsna av maskiner.
- Missbruk och desinformation: AI kan användas för att skapa falska texter, bilder och videor som är svåra att skilja från äkta material. Detta kan användas för att sprida desinformation och skada förtroendet i samhället.
- Kontroll och monopol: Företag som har kontroll över kraftfulla AI-teknologier kan skapa monopolliknande ställning och kontrollera marknader och samhällssystem. Detta kan begränsa konkurrensen och skapa obalanser i samhället.
- Existentiella risker: Inom avancerad AI-forskning har det också diskuterats potentiella existentiella risker, där avancerade AI-system kan utveckla egen vilja och agera på sätt som är skadliga för mänskligheten.
- Rättvisa och rättssystemet: Användningen av AI inom rättssystemet, som förutsägande polisarbete eller domar, kan höja frågor om rättvisa och rättigheter, särskilt om det finns partiskhet eller bristande insyn i algoritmernas beslut.
Även enligt ChatGPT så finns det alltså både potential och risker med AI och söker man på ”framtidens AI” får man nästan 4 miljoner teorier som träffar.
Enligt flera forskare når vi teknologisk singularitet någon gång runt 2035, det skulle i så fall innebära att AI blir då blir över en miljard gånger smartare än den kombinerade intelligensen av alla människor. Vi tar det en gång till - ”över en miljard gånger smartare än den kombinerade intelligensen av alla människor”. Det kan man fundera på och fastna i. Svindlande och läskigt på samma gång. Kommer AI att bli så pass intelligent och kraftfull att den inser att det är vi människor som är det stora problemet och bestämmer sig för att utrota hela mänskligheten? Eller, kommer vi vilja och kunna tygla den enorma intelligens som snabbt utvecklar sig själv och genom AI uppfylla den 1000-åriga drömmen om evigt liv?
Nog om framtiden. Idag använder sig allt fler av chattbottar och röstassistanser för att hantera användarnas frågor, ge support och personlig assistans och många har redan börjat nosa på AI-genererat- och användaranpassat innehåll till sina sajter.
Så vad kan och bör man göra just nu för att ”AI-säkra” sig och sin verksamhet på nätet? Först och främst, läs på och inventera. Utvecklingen går snabbt nu och det kan vara svårt att hänga med, men någon sorts grundläggande kunskapsinsamling i ämnet behöver vi alla göra för att kunna förstå möjligheterna som finns. Inventera sedan din egen verksamhet och närvaro på nätet. Kan, bör och vill du dra nytta av den nya teknologin just nu eller ska du avvakta och förbereda för framtida insatser?
© 040 2024
Relaterade artiklar:
AI - vad betyder det för oss?
AI är inget nytt, men varför pratar så många om det just nu? Vi gräver i historien och spekulerar om framtiden.
Webbtrender 2023
Vi är inga orakel, men vi har surfat runt på webben och samlat ihop några gemensamma punkter för det som sägs vara trenderna för webben 2023.